Discurs d’investidura de l’Alcalde Jordi Viñas

L’Alcalde de Salt, Jordi Viñas

Adjuntem a continuació el discurs d’investidura de Jordi Viñas com a Alcalde de Salt pronunciat en el Ple de l’Ajuntament de Salt el passat 15 de juny i aprofitem per agrair-li que ens hagi fet donació del discurs per tal de conservar-lo a l’Arxiu.

Bon dia a tots i a totes, ex- Alcaldes i alcaldessa, ex regidors i regidores, jutgessa de pau, autoritats……

Avui iniciem un nou mandat. Acabem de constituir el plenari de l’Ajuntament de Salt fruit de les eleccions municipals del passat 26 de maig. Un nou mandat on assumeixo altre cop l’Alcaldia i això, per a mi, significa la més alta responsabilitat que puc tenir; la més gran de les il·lusions i representa, per sobre de tot, treballar per a tots els veïns i veïnes de la ciutat.

Com a alcalde, el primer que voldria fer és donar la benvinguda als nous membres del ple. Comencem un nou mandat on seguiré treballant amb la mateixa voluntat per tal de fer d’aquest plenari un espai de debat on es reflecteixi la veu de tot el poble de Salt.

Amb aquestes primeres paraules també vull agrair la feina feta als regidors sortints, tant els que han estat a govern com a l’oposició, per la seva dedicació sincera i sempre mirant pel benefici del poble durant aquests últims 4 anys. Gràcies a tots i a totes.

Avui em sento orgullós. M’estimo la vila que m’ha vist créixer a mi i a la meva família. I, des de l’estima, i des de la més profunda convicció política avui em poso altre cop al servei dels veïns i veïnes de Salt envoltat d’un equip de persones compromeses a seguir fent avançar aquesta ciutat, tant social com econòmicament. I ho farem sempre defensant els valors republicans, la democràcia i la llibertat.

El Plenari ha de ser un espai de llibertat on tots i totes puguem expressar-nos amb respecte. I aquesta serà una línia de treball que mantindré amb fermesa com a màxim responsable d’aquest plenari.

La participació de les passades eleccions municipals són un missatge alt i clar que ens envia la ciutadania a tots els representants electes: «Cal diàleg i consens». I em sembla que no hi ha res més democràtic que aquestes dues paraules: Diàleg i consens.

Ofereixo, des del primer minut, aquest diàleg i consens a totes les formacions que treballin pels valors fonamentals com la tolerància, el respecte a la diferència i la convivència. I, és més, vull que aquesta sigui la norma de conducta d’aquest plenari. Només si som capaços de parlar els uns amb els altres, d’entendre’ns, i de consensuar farem avançar aquesta ciutat. No podem fallar a la nostra gent!

I aquí és on vull destacar el meu compromís amb els ciutadans. I no només amb els gairebé 2.500 veïns i veïnes que van votar Esquerra Republicana. Sempre he defensat l’interès general i ho he fet amb una abocada voluntat de servei públic. I sempre, insisteixo, des del respecte i la tolerància, ambdós valors bàsics per la bona convivència ciutadana.

A partir d’avui, em poso a treballar per formar un equip de govern. Parlarem amb totes les formacions que vulguin sumar-se a construir un projecte que vulgui seguir millorant la qualitat de vida de totes les persones. Siguin d’on siguin i vinguin d’on vinguin.

Us puc garantir que seguiré treballant per la justícia i la cohesió social, la no discriminació, per la dinamització social i econòmica de la ciutat, per l’educació d’una ciutadania lliure i per una gestió pública dels serveis eficient i responsable.

I ho faré posant sobre la taula les propostes del nostre programa electoral que posa al centre de les polítiques municipals, a les persones.

El benestar de tots els veïns i veïnes ha de ser el principal eix de govern. Això passa per garantir serveis bàsics i seguir avançant cap a una societat més justa, un poble més sostenible, facilitar la igualtat d’oportunitats des de la infància i fomentant una vila activa tant social com econòmicament. En definitiva, una ciutat on tothom hi pugui tenir una oportunitat per realitzar la seva vida tan personal com professional.

Tot això passa per, com deia, seguir reforçant la cohesió social i fent polítiques per millorar la qualitat de vida i per afavorir el progrés de tota la ciutadania. I ho farem, realitzant polítiques públiques en tots els camps: des del benestar social, els serveis socials, la seguretat pública, la cultura, l’educació, l’urbanisme, passant pel progrés econòmic, i les mesures de foment de l’ocupació.

El municipalisme republicà ha estat sempre al costat de la ciutadania en les seves reivindicacions pacífiques i defensant els drets polítics i la llibertat d’expressió. Aquesta setmana ha finalitzat un judici on 12 persones pacífiques han estat jutjades per posar unes urnes. Un judici que hauria de fer avergonyir un estat espanyol que pretén resoldre judicialment el que és una qüestió política, en ple segle XXI això és una vergonya.

Com a Alcalde he estat i estaré al costat de la gent que de forma pacífica i democràtica reclama poder decidir lliurement el seu futur, cap tribunal ni cap estat pot negar el dret legítim d’un poble a escollir lliurement el seu futur.

Abans de finalitzar aquest discurs d’investidura, voldria agrair a tota la gent del meu grup que em va fer confiança per tornar a encapçalar la candidatura a les eleccions municipals sense ells, sense el seu esforç i dedicació avui jo no seria aquí. I, especialment, vull agrair als regidors d’Esquerra per una feina incansable, que ha suposat grans sacrificis personals i laborals, però que ho han fet sempre pensat en el servei del bé comú. Gràcies companys!

I finalment, no vull acabar els agraïments sense donar una vegada més les gràcies per ser com són a la meva dona, la Gina i a les meves filles, Ona i Bruna, pel seu suport durant aquests anys i per acompanyar-me en aquesta apassionant aventura que, sempre, suposa sacrificis a nivell personal.

Per últim m’agradaria acabar aquest discurs amb un breu poema d’en Salvador Sunyer que ens va deixar ara fa tot just 2 anys. El poema és diu:

Elogi de Salt (esbós per a un futur himne de la vila)

Pla com la mà i curt de mida,
passeig del sol i del vent,
Salt és poble ple de vida
per a molta i molta gent.

Saltencs de tota la terra
i saltencs nascuts ací
convivim sense cap guerra
i fem el mateix camí.

Som fruit d’una llarga història
sense enveges ni combats
fonamentant la nostra glòria
sols en viure agermanats.

Per escut tenim una eina
i per ideal, la pau…
Tenir casa, tenir feina
i viure sota el cel blau.

Visca Salt i visca Catalunya lliure!