Carrer de Sant Dionís

Carrer Sant Dionís (1988) Autor Pere Quero CAT.AMS.100.1742

Denominació oficial:

Carrer de Sant Dionís

Històric de canvis de denominació:

 • Del s. XIII al s. XIX: Camí Ral de Girona a Amer
 • Del 1881 a 1897: Carrer dels Horts o Carretera Vella de Girona
 • De 1897 a 1931: Carrer de Sant Dionís
 • De 1931 a 1939: Carrer de l’1 de maig
 • De 1939 a 1983: Calle de San Dionisio
 • De 1983 fins a l’actualitat: Carrer de Sant Dionís

Històric:

Els orígens del carrer de Sant Dionís es remunten al segle XIII on surt citat en documents conservats a l’Arxiu del Baró d’Algerri i Marquès de Camps. Seguia el curs de la sèquia Monar venint des de Girona i s’endinsava en el nucli de la vila a través del carrer Llarg on canviava el seu nom.

La trama urbana de Salt es va configurar al segle XVIII i aquest carrer es convertí ràpidament en la principal via de comunicació i lloc de construcció de diferents masos d’ús bàsicament agrícola.

El carrer, contràriament al que es pot entendre, no està dedicat a Dionís, bisbe de Corint (? – 178), ni a Dionís, primer bisbe de París (? – 250) o sinó a la família Santdionís, propietària del mas Feixes, on hi ha la coneguda i emblemàtica Torre de La Farga.

Qui eren els Santdionís o Sant Dionís?

La família Santdionís tenia els seus orígens a Barcelona, però ja a principis del segle XIV els trobem instal·lats a Girona. Els primers Santdionís coneguts són Bartomeu (? – 1324), mestre en medicina; Guerau (1322 – 1349), també mestre en medicina i metge reial i Narcís de Santdionís, doctor en lleis i conseller del rei Pere el Cerimoniós.

Família noble, rica i burgesa, era propietària de terres, cases i molins a Girona, Bordils, Mieres, etc. A Salt eren els propietaris del mas Feixes, edificat al segle XIV i on, amb posterioritat, van construir una torre de defensa, la torre de Santdionís o torre de La Farga.

La pista sobre la família es perd al segle XVIII quan venen la torre i el mas saltenc a Josep de Font i Cortada.

Per més informació: Revista La Farga, suplement d’estiu núm. 11, any 2000, pàgina 13 – Els Santdionís, article de Benet Galí.

Torre de Santdionís (1940) CAT.AMS.905.1.6594

Situació:

Imatge dels serveis cartogràfics de l’Ajuntament de Salt

Situat d’oest a est, comença al Barri Vell, passa pel primer eixample i acaba al principi del Veïnat.

Per l’oest limita amb el carrer Llarg i per l’est amb el carrer de Sant Antoni cantonada carrer d’Enric Granados.

Patrimoni destacat del carrer:


4 thoughts on “Carrer de Sant Dionís

 1. El lledoner, segurament més que centenari, que hi ha davant la llar d’infants del Carrer Sant Dionís, és un dels exemplars que tota vora de l’antic Camí Ral d’Amer, des de la Torre dels Santdionís fins a Can Maret Vell, es poden veure en una fotografia de principis del segle XXè, i alguns varen resistir dempeus fins els anys setanta del segle passat, malgrat que molt deteriorats. La raó de la seva soca, curta i amb brancatge d’envergadora escassa, és perquè les seves branques tendres varen servir molts anys als carreters del nostre poble per fer-ne forques per traginar les garbes al segar els cereals, i per fer els pallers en el batre.

  Liked by 1 person

   1. Bon dia, Aprofito l’avinentesa per a demanar-vos que em reserveu lloc per la visita a l’Arxiu, el proper dia 29 a les 12h.

    Gràcies

    Jaume Bosch i Termes

    Enviat des del meu iPad

    El 15 jul 2019, a les 8:21, Arxiu Municipal de Salt va escriure: > >

    Liked by 1 person

Els comentaris estan tancats.