Carrer de Josep Aguilera

El carrer de Josep Aguilera engalanat per rebre la Verge de Fàtima (1951) CAT.AMS.905.1.4925

Denominació oficial:

Carrer de Josep Aguilera

Històric de canvis de denominació:

 • Carrer del Rec (a partir de 1939, calle de la Acequia)
 • Carrer Josep Aguilera a partir del 27/12/1956

Històric:

Plànol de Salt de 1865

Documentat en el plànol de Salt de 1865, és un dels primers carrers de la vila que duia del rec Monar fins al camí Ral i a l’església.

Hi trobem una de les cases més antigues de Salt, cal Sigarro. Un mas edificat al segle XVIII, possiblement el 1766, segons es pot llegir en el rellotge de sol de la façana.

Al 1986 es va establir la circulació de vehicles en doble sentit i el 21 de maig de 2004, a petició de la Comissió de Veïns del Barri Vell, es va tallar la circulació al carrer a excepció dels veïns.

Qui va ser en Josep Aguilera ?

Josep Aguilera amb uns alumnes (1935) CAT.AMS.100.1945

Josep Aguilera i Martí va néixer a Salt, al carrer Mollera, el 4 d’agost de 1882. El seu pare, natural d’Igualada, era propietari de la tartana que feia el trajecte de Salt a Girona i d’un cafè instal·lat, als baixos de casa seva. A rel de mort de la seva dona el 1891, va anar a viure a Barcelona, a casa del seu germà, portant amb ell el petit Josep.

El 1905, Josep, comença els estudis a l’Escola de Belles Arts i poc després s’incorpora com a professor de dibuix en una escola particular. És en aquest moment que coneix artistes de la talla de Nonell o Rusiñol.

El 1909 es casa amb Rosa Gallart i Xamaní i exposa per primer cop un quadre en l’Exposició d’Art de Barcelona titulat Carrer de Girona. Després del naixement dels seus dos fills, Carme i Francesc, es veu obligat a traslladar-se a viure a Arbúcies on els seus paisatges l’inspiren per continuar dibuixant i guanyar la Medalla d’Or del concurs de pintura Josep Masriera.

A partir d’aquell moment comença a exposar la seva obra en diferents indrets de Girona i Barcelona, i a participar en concursos. El 1927 es trasllada definitivament a Girona, on imparteix classes de dibuix i pintura amb models al natural. És en aquests anys quan un altre artista saltenc, Jaume Roca Delpech freqüenta la seva acadèmia durant les vacances d’estiu. El 1930 entra a treballar a l’Escola Municipal de Belles Arts de Girona i exposa a l’Exposición Nacional de Bellas Artes de Madrid. És el mateix any que neix la seva filla petita, Rosa Maria.

L’any 1936, la Generalitat li encarrega els retrats de Francesc Macià, Manuel Azaña i Lluís Companys i esclatada la Guerra Civil treballarà en una sèrie de dibuixos sobre el conflicte. El 1939 emprèn l’exili amb la seva família i són portats al camp de Berck Plage on, gràcies a l’amistat amb el prefecte, organitza una acadèmia de dibuix de campanya fins que el desembre de 1940 van poder abandonar França i tornar a Barcelona on instal·là un estudi.

Per la Festa Major de Salt del 1949, l’Ajuntament organitzà una exposició d’homenatge en la sala d’exposicions de la Casa de la Vila.

Per més informació podeu consultar la seva biografia i obra en el web Pedres de Girona.

Situació:

Situat de nord a sud amb forma corba, va del carrer del Rec fins al carrer Llarg. Limita a l’est amb el carrer Mollera i a l’oest amb la plaça de la Vila.

Patrimoni destacat del carrer:

 • Cal Sigarro (o Cigarro)
 • Part posterior de la fàbrica Gassol


3 thoughts on “Carrer de Josep Aguilera

 1. En el Carrer de Josep Aguilera, arran de la Sèquia Monar, hi podem veure encara amb les finestres tapades, el que devia ser l’edifici industrial que va comprar en Pere Ramió l’any 1845, per instal.lar-hi la primera fàbrica tèxtil de Salt, aprofitant el salt d’aigua de l’antic Molí del Mas Llorenç, que segurament ja havia estat aprofitat abans per alguna instal.lació preindustrial, doncs en les escriptures de compra-venda de terrenys de la fàbrica antiga, hi consta que: “limita amb el Rec del restallador”.

  M'agrada

  1. El comentari sobre l’edifici industrial del Carrer de Josep Aguilera, l’he fet jo, i l’he enviat abans de posar les meves dades, perdoneu. Jaume

   M'agrada

Els comentaris estan tancats.