Carrer i plaça Pau Casals

El carrer Pau Casals l’any 1965. CAT.AMS.100.725

Denominació oficial:

Carrer de Pau Casals

Plaça de Pau Casals

Històric de canvis de denominació:

  • Calle 5 del ensanche
  • El 27 de desembre de 1956 passa a denominar-se Calle de la Hispanidad per acord de Ple de l’Ajuntament de Salt
  • El 8 d’abril de 1975 el Ple de l’Ajuntament de Girona canvia el nom del carrer i la plaça per Pau Casals

Nom popular:

A la plaça se la coneix popularment com la plaça de l’ou degut a la seva forma ovalada.

La plaça de l’ou l’any 2019. AMS

Històric:

Forma part dels carrers de l’eixample nord de la vila situat entre el Veïnat i el Barri Vell de Salt.

L’any 1955 l’Ajuntament adquireix uns terrenys que permeten l’obertura definitiva del carrer i el 26 d’agost de 1958 pren l’acord d’urbanitzar-lo. Les obres començaran a mitjans de 1960 i seran pagades, en part, pels veïns mitjançant Contribucions Especials.

La darrera reforma del carrer i la plaça Pau Casals va tenir lloc l’any 2019 (data finalització obres, juliol 2019) i va consistir amb la substitució de l’asfaltat i les xarxes de clavegueram i d’aigua potable, així com la instal·lació de nou enllumenat, l’eliminació de les barreres arquitectòniques i la creació de noves zones de joc infantil amb paviment de cautxú i gronxadors adaptats per millorar la inclusivitat del parc. El cost tota dels treballs va ser de 456.992,00 €.

El carrer Pau Casals l’any 2019. AMS

Qui va ser Pau Casals?

Pau Casals (Vendrell, 29/12/1876 – San Juan de Puerto Rico, 22/10/1973) va començar a estudiar música a Barcelona l’any 1888 en l’Escola Municipal de Música. Aquell mateix any el seu pare li compra un violoncel de 3/4. Cinc anys més tard es gradua amb honors i gracies a una beca concedida per la reina Maria Cristina, va a Madrid, al Conservatorio de Música y Declamación amb el mestre Jesús de Monasterio com a professor de música de cambra, per continuar la seva formació musical.

Pau Casals (1910-20) George Grantham Bain collection – Library of Congress – United States Commons:Licensing

Amb només 23 anys va iniciar la seva carrera professional actuant com a intèrpret i com a director en els millors auditoris de tot el món. També va exercir com a professor de música i compositor amb obres per a piano, per a violoncel i piano, sardanes, obres per a veu i piano. Les seves obres més populars, entre moltes, varen ser l’oratori El Pessebre i l’adaptació de la cançó popular catalana, El Cant dels Ocells, que s’ha convertit en un veritable cant a la pau.

Després de la Guerra Civil es va exiliar a Puerto Rico lluitant sempre per la defensa de la pau i la llibertat amb nombrosos concerts benèfics, accions humanitàries i diverses intervencions a les Nacions Unides, la més coneguda de les quals és el discurs que va fer en agraïment per l’atorgament de la Medalla de la Pau i la posterior interpretació de El Cant dels Ocells:

Catalunya va tenir el primer Parlament democràtic molt abans que Anglaterra. I fou al meu país on hi hagué les primeres nacions unides. En aquell temps – segle onzè – van reunir-se a Toluges (avui França) per parlar de la pau, perquè els catalans d’aquell temps ja estaven contra la guerra.

Per saber-ne més sobre Pau Casals consulteu la web de la Fundació Pau Casals en aquest enllaç.

Situació:

Situat d’est a oest, limita a l’est amb el carrer Enric Granados; a l’oest amb el carrer de Manuel de Falla. Pel nord amb el carrer Sant Dionís i pel sud amb el passeig Ciutat de Girona.

Imatge dels serveis cartogràfics de l’Ajuntament de Salt

Patrimoni destacat del carrer: