Carrer de Pere Gallostra

El carrer Pere Gallostra en l’actualitat (18/12/2019)

Denominació oficial:

Carrer de Pere Gallostra i Mir

Històric de canvis de denominació:

El 10 de febrer de 1933 el Ple de l’Ajuntament de Salt acorda donar el nom de Pere Gallostra i Mir al carrer número 8 de l’eixample.

Històric:

El carrer Pere Gallostra inundat (20/09/1971) CAT.AMS.100.478

Carrer de l’eixample que es va dissenyar durant el primer quart del segle XX per tal d’unir els barris del Veïnat amb el nucli històric de Salt.

Tot i que la denominació ofical del carrer va tenir lloc l’any 1933, no serà fins al març de 1956 que s’aprova el projecte d’urbanització del carrer que, fins llavors, no tenia voreres ni clavegueram.

L’any 1962 es va portar a terme l’enllumenat del carrer.

El gener de 1984 s’estableix la direcció única del trànsit en sentit del carrer Àngel Guimerà al carrer Major.

Qui va ser Pere Gallostra?

Pere Gallostra i Mir (Crespià, 1858 – Salt, 1932) va ser un mestre que fundà una escola privada per a nens al Veïnat activa des de l’any 1887a. fins al 1928, any de la seva jubilació. La seva tasca pedagògica estava enfocada a que els nens es desenvolupessin amb l’esperit lliure de prejudicis confessionals. Per aquest motiu molts dels seus alumnes esdevingueren elements importants per a la democràcia, la república o la cultura catalana. Alumnes seus, entre d’altres, foren Iu Bohigas (mestre i escriptor), Joan Turon (advocat a Barcelona), Jaume Felip, Venanci Turón, etc.

Per saber-ne més, cliqueu aquí.

Situació:

Situat a la zona del Veïnat, limita al sud amb el carrer Àngel Guimerà i al nord amb el carrer Major. A l’est amb el carrer Prudenci Bertrana i a l’oest amb el carrer Manel de Falla.

Imatge dels serveis cartogràfics de l’Ajuntament de Salt

Patrimoni destacat del carrer:

No consta