El Marquès de Camps, escriptor

La novel·la “Floren” escrita per Carles de Camps

Defensar els valors culturals, basats en una llengua pròpia i una forma d’entendre la vida en comú, és quelcom que tots els pobles han considerat primordial per a mantenir la seva existència. A Catalunya, d’això, en sabem prou. Noms com els de Salvador Espriu, Joan Vinyoli o Mercè Rodoreda formen part del que hom anomenaria “la manera de viure dels catalans” sense que, sovint, hàgim fet l’esforç de llegir-los. Potser caldria no ser tant punyents i reconèixer que els autors anterior són una mica més que coneguts: s’han llegit, interpretat i estudiat, en alguns casos més que d’altres, de forma accentuada. Tanmateix, qui ha llegit a Ramón Llull, Francesc Eiximenis o Àusies March? Qui estigui lliure de pecat, mai millor dit, que llenci la primera pedra. Jo no ho faré.

Arriba, però, un moment (que és l’actual) en que no en fem prou amb aquells autors que van aconseguir celebritat en el seu moment. Cal, en aquest punt, recuperar tots aquells escriptors i escriptores que han passat a l’oblit. Aquells qui amb prou feines eren llegits quan publicaven i no formaven part de l’elit intel·lectual del país. Recuperar-los, d’alguna manera, significa donar un sentit de totalitat a la literatura catalana. Reconèixer que, com totes les literatura universals, aquí també varem tenir un proletariat de la ploma que no va necessitar del reconeixement social per a exercir la seva professió.

Aquesta introducció no és banal. Ens serveix per a parlar d’un d’aquests homes que, si bé amb un nom àmpliament popularitzat a les contrades gironines, se’n desconeix la seva projecció literària. Aquest és Carles de Camps i d’Olzinelles, conegut com el Marquès de Camps. En un article publicat a El Punt el 17 de desembre de 2017, se’l recordava “muntant a cavall envoltat de gossos perdiguers” per “les seves extenses propietats”, en una espècie de Faulkner gironí. Es diu que totes les comparacions són odioses. Bé, potser no cal endinsar-nos en aquest purgatori que els humans recorrem sovint per a passar l’estona.

Dedicatòria manuscrita per Carles de Camps en el llibre “Floren”

A l’Arxiu Municipal de Salt, doncs, conservem dues de les obres que el Marquès va publicar: Del meu carró (1912) i Floren (1923). Malauradament, no disposem d’un exemplar original de la primera, i ens hem de conformar amb un còpia d’aquesta edició. Pel que fa a la segona, guardem un volum de petites dimensions enquadernat en color grana i dedicat per l’autor. Al 2017, una editorial figuerenca va editar Cortal marí (1921), una novel·la ambientada a l’Empordà de principis de segle XX. Aquells interessats en la lectura dels textos de Galdós o Clarín, poden intentar desxifrar un cert realisme en la quotidianitat de la burgesia i aristocràcia catalana d’aquells anys de la mà del Marquès.

És evident: la repercussió de la seva obra no ens porta a imaginar-nos al Marquès com una figura consagrada de les lletres catalanes d’aleshores. D’altra banda, hem de reconèixer-hi una figura singular, polifacètica i curiosa pel coneixement. Recordem, per exemple, que al 1895 ingressa a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, essent especialista en botànica, i al 1930 n’és nombrat president. No cal, tampoc, fer-ne una biografia. És important destacar, però, que davant el temor de la violència dels comitès revolucionaris s’exilia el 1936. En el retorn a l’España Nacional, mor a Sant Sebastià el 1939, amb la guerra encara per acabar.

Considerem que aquestes línies no volen reivindicar ni recuperar una genialitat que ha passat inadvertida per la Història. D’altra banda, el que sí pretenen és posar en context un material excepcionalment útil per tots els interessats en el passat de Catalunya. Millor o pitjor, els textos del Marquès ens transporten a unes costums i maneres de viure que ja fa temps que han desaparegut. Ambdós, doncs, són una veu diferent del passat que encara no ha estat escoltada.

Autor: Marc Clarà Sala (Arxiu municipal de Salt)


2 thoughts on “El Marquès de Camps, escriptor

Els comentaris estan tancats.