El cinema Esplai

Fotograma de la pel·lícula “Star Wars: The Empire Strikes Back”

La influència que les arts tenen en el món en que vivim és difícil de comprovar. Tanmateix, el que hom té clar és que, si alguna d’aquestes té un paper central, aquesta no pot ser altre que la setena: el cinema. Anar a veure una pel·lícula no és únicament una activitat cultural. Per a molts es troba molt més a prop del plaer i la satisfacció que res més. Sembla mentida com, amb les opcions d’oci que la població disposa, la cultura encara trobi la seva forma de supervivència. No podem perdre de vista que tot això que estem fent referència és molt recent. No fa gaire temps, les ofertes que un individu disposava per a distreure’s poc tenien a veure amb la tecnologia. En aquest sentit, el cinema va significar una innovació molt important. No era solament una sala amb cadires dirigides cap a una pantalla enfocada per un projector, sinó que es va convertir en un dels espais de socialització més important. La població ja no solament tenia al seu abast els cafès i els camps de futbol per a reunir-se, sinó que també podia gaudir de les sales de cinema.

A Espanya, com és sabut, la capitalització del cinema la va aconseguir la ciutat de Barcelona. Arran d’això, a la dècada dels anys 20 es van començar a obrir cinemes arreu de la geografia catalana. Salt, com no podia ser de cap altra forma, no va ser una excepció. Així, successivament es van obrir els de Bordons, Bohigas-Subils, Nonó i Centre Republicà. Tanmateix, el que aquí presentem, el Cinema Esplai, és posterior a aquesta primera generació. Aquest, tal com consta en la documentació conservada a l’Arxiu Municipal de Salt, va començar a construir-se al 1964. La seva obertura es va donar, tal com intuïm de la seva llicència, quatre anys més tard, a mitjans de 1968, al carrer Hispanidad, núm 2-4, (actual carrer Pau Casals) just a la cantonada del carrer Manuel de Falla.

Cartellera del Cine Esplai al carrer Major (1980) Autor Quim Curbet. CAT.AMS.100.153

El cinema Esplai, fins a la obertura del centre comercial Espai Gironès, serà el darrer que hi haurà a Salt. Aquest va tenir certa importància en el context gironí. Fins i tot, a la premsa es destaca que s’havien estrenat algunes pel·lícules com Lolita o Joan Salvador Gavina abans que a la ciutat de Girona. Hem d’imaginar que per les pantalles saltenques passaren actors i actrius com Robert Redford, Clint Eastwood o Meryl Streep.

A través de la premsa podem resseguir el tràgic final del cinema. La cronologia seria la següent: degut els problemes econòmics, tots els rumors de tancament es materialitzen quan s’enuncia que l’empresa Autocars Roca decideix comprar el local per a instal·lar-hi uns aparcaments dels seus vehicles. L’animadversió que desperta aquest fet genera una mobilització social a Salt en defensa del darrer cinema. Finalment, per a poder resoldre la problemàtica, es decideix que la ocupació d’aquest com a un aparcament d’autobusos sigui temporal. Encara que el local mai més es recuperi com a cinema, el destí serà una mica més dolç quan al 1999 s’hi acabarà instal·lant la escola de dansa Nou Espiral.

Per a poder veure com els saltencs valoraven el seu cinema, hem decidit recuperar una carta oberta que es va publicar al Punt Diari del 15 de novembre de 1986 escrita per un veí del municipi:

“En aquest poble, l’únic cinema que queda, «L’Esplai», tancarà portes després de molt de temps amb el cartell de «se traspassa». Aquest cinema, com sabeu, és completament nou, i no entenc com l’Ajuntament, que tants diners es gasta en l’Ateneu de «Can Panxut», i els que es gastarà, no fa res per adquirir o mantenir aquest cinema, ja que per la importància de la població és necessari. S’ha de pensar que el diumenge a la tarda la gent jubilada com jo, que no podem anar a Girona, anem a aquest cinema, igual que la mainada. Què farem, si això es tanca? Crec que aquest Ajuntament hauria de fer quelcom perquè això no passés, ja que entenc que això és un servei social per al poble, i a més s’hi podrien fer altres coses entre setmana. I el que és més estrany és que diuen que aquest cinema serà convertit en un garatge de camions, en una zona que està qualificada de ciutat-jardí. Esperant que tot això no es porti a terme, cordialment, un saltenc.”  

Encara que tot acte vandàlic s’hagi de condemnar, tancarem aquestes línies amb un exemple que a algú li pot despertar un somriure. Desconec si és un fet únic al món. Tanmateix, el destí de l’exemplar de la bobina de la celebrada pel·lícula Star Wars que s’havia projectat al cinema Esplai va ser robat i es va haver de llogar-ne un altra. El que molts desconeixíem és la relació del municipi de Salt amb aquest clàssic del cinema!

El cinema Esplai l’any 1988. Autor Pere Quero. CAT.AMS.100.1503

2 thoughts on “El cinema Esplai

 1. He llegit l’entrada sobre el Cinema Esplai. Trobo a faltar una referència sobre en Cinema Núria, situat al carrer Major on avui hi ha la Biblioteca Massagran. En tancar el cinema van transformar-lo en Bolera per posteriorment passar a la activitat de la Biblioteca. Les persones que vam viure la infantesa i joventut en l’època franquista (els meus primers records són dels anys cin- quanta del segle passat) vam poder anar al cinema d’ “Accion Catòlica) i després al Cinema Núria, que feien dues se- ssions els diumenges i en els seus millors moments una els dimecres a la nit. Les meves dades són només de memòria

  Rebeu una abraçada

  Josep

  Missatge de Arxiu Municipal de Salt del dia dc., 1 d’abr. 2020 a les 14:42:

  > arxiusalt posted: ” La influència que les arts tenen en el món en que > vivim és difícil de comprovar. Tanmateix, el que hom té clar és que, si > alguna d’aquestes té un paper central, aquesta no pot ser altre que la > setena: el cinema. Anar a veure una pel·lícula no és únicamen” >

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.