Les cooperatives a Salt a la primera meitat del segle XX

El moviment cooperatiu va bastant lligat al teixit industrial i a la presa de consciència dels treballadors dels seus drets i a iniciatives associatives, sindicals i polítiques i s’inicià per tal d’evitar l’especulació econòmica en els articles de primera necessitat.

A Salt això es nota amb la instal·lació de noves fàbriques i l’augment de població que porten implícites i el sorgiment de iniciatives obreres com el Centre Obrer de Cultura La Floreal, l’Escola Racionalista, el Grup esperantista Regeneració, la Germandat de Sant Josep de Socors Mutus, la Germandat de Sant Francesc d’Assís o les diferents cooperatives com La Protectora de Sant Antoni (1870), La Formal (1910), La Constància Saltenca (1910) o L’Econòmica Saltenca (1928).

Tenim poques dades, per no dir gairebé cap, de les primeres cooperatives que van funcionar a Salt.

Rètol de La Constància al carrer Processó (2018)

La Constància tenia la seu al número 10 de l’actual carrer Cardenal Vidal i Barraquer i encara es pot veure el rètol de l’economat en el carrer Processó. Com d’altres cooperatives de l’època van emetre moneda que només servia per comprar a la seva botiga (recentment han fet donació a l’Arxiu de dues d’aquestes monedes: una per valor de 10 cèntims trobada en l’hort d’una casa particular del carrer Major i que havia estat enterrada com a amulet per la prosperitat de la casa; i l’altre per valor de 5 pessetes). Sabem que l’any 1932 aquesta cooperativa tenia 50 socis.

L’altre gran cooperativa de Salt era L’Econòmica Saltenca (de la qual se’n conserva la seva documentació a l’Arxiu municipal) estava situada al carrer Major 76-78 i va fundar-se l’any 1928 amb un nucli inicial de 23 socis que augmentà ràpidament a 156. Disposava d’una botiga al mateix edifici i d’un forn de pa que proveïa als seus socis, als de la Cooperativa La Constància, i als del Sindicat Agrícola de Sant Isidre.

Seu de L’Econòmica Saltenca al carrer Major (1990)

Durant la Segona República i amb la Llei, de 17 de febrer de 1934, de bases de la cooperació, mutualitats i sindicats agrícoles, L’Econòmica va crear una secció mutualista que fixava els objectius en donar subsidis de vellesa, invalidesa, malaltia i mort als associats o als seus hereus.

Bàscula de La Constància (1986)

Al setembre de 1936, en plena Guerra Civil, la Federació de Cooperatives de Catalunya recomanà la fusió de les societats cooperatives de consum d’una mateixa localitat per poder-ne racionalitzar la distribució comercial. Així a Salt, al febrer de 1937, es produí la definitiva fusió entre la Constància i l’Econòmica sota el nom de la Unió de Cooperadors de Salt. Aquesta associació va ser positiva pel què fa a l’activitat i l’augment de socis, ja que es va arribar a un total de 289 socis i 11 treballadors propis. L’exercici 1936-37 van arribar a facturar 557.638 pessetes en vendes (3.351,47 €)

Al final de la guerra, degut a les pressions polítiques i per no haver aconseguit el permís per gestionar el racionament que atorgaven els funcionaris de la Comissaria General de Subministraments i Transports, les cooperatives van deixar de funcionar.

Tot i que als anys 1950 tant la Constància com l’Econòmica van renèixer, van acabar cedint el seu espai a una nova forma de comerç: els supermercats. La Constància va desaparèixer i l’Econòmica va ser absorbida l’any 1980 per la Societat Cooperativa Delta que va mantenir els locals comercials a la planta baixa de l’edifici del carrer Major, transformats posteriorment en l’Escola d’Adults de Salt. Quan l’escola es va traslladar al carrer Sant Dionís el local va ser llogat a l’Arxiu municipal com a dipòsit de la seva documentació històrica fins que es va traslladar l’any 2011. Llavors, el local va recuperar la seva funció de comerç de proximitat de queviures.

La Cooperativa del Veïnat (2013)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.