Carrer de les Filadores

Espectacle infantil al c/ Filadores (1995) CAT.AMS.100.9272b

Denominació oficial:

Carrer de les Filadores

Històric de canvis de denominació:

El 8 d’octubre de 1980 el Ple de l’Ajuntament de Girona, a proposta del Consell Municipal de Salt acordada el 09/06/1980, dóna nom «de les Filadores a el carrer paral·lel al canal de la Sèquia Monar o perpendicular a l’anterior» (C/ Teixidores).

En el mateix Ple es donen nom als carrers Perú, Teixidores i Rec i a la plaça del Pi.

El nom respon a la voluntat de retre un homenatge al col·lectiu de dones que ha desenvolupat una tasca relacionada amb el món de la indústria tèxtil en un indret on hi havia hagut dues fàbriques tèxtils, la Coma Cros i la Mulleras.

Històric:

No ha patit cap canvi de denominació.

El 28 d’octubre de 1995 s’inaugurava el local social de Can Mulleras que havia de ser un punt de trobada dels veïns i de les associacions del sector i servir com a centre cultural i per dur a terme diferents activitats. L’Ajuntament va signar un conveni de cessió d’ús de l’espai amb l’Associació de Veïns de Can Mulleras, presidida en aquell moment per Alfons Garrido. La inversió total de l’Ajuntament en el local va ser d’uns 7 milions de pessetes (42.071€) (adquisició, adequació i millora)

Moment de signatura del conveni (1995) CAT.AMS.100.9271

Qui eren les filadores ?

Filadores de la Coma Cros (1931) CAT.AMS.100.2197

La filatura és el conjunt d’operacions a que se sotmet una fibra tèxtil per a reduir-la a fil, és a dir, per transformar una massa de fibres, en aquest cas de cotó, en una operació de torsió que donarà com a resultat un producte homogeni amb resistència uniforme: el fil. Les filadores eren les que s’encarregaven d’aquest procés de la indústria tèxtil i feien funcionar les Contínues o màquines de filar. Aquestes màquines agafaven les metxes (una mena de fil primigeni resultant de les màquines metxeres) i l’estiraven fins al calibre que se li volia donar i alhora se li aplicava la torsió suficient perquè el fil adquirís la consistència desitjada. Aquestes màquines estaven formades per un nombre variable de fusos o pues.

Secció de filats de la Gassol (1969) CAT.AMS.905.1.4766

Situació:

Geoportal de l’Ajuntament de Salt

Situat d’est a oest, comença a la travessera de Santa Eugènia, segueix el curs de la sèquia Monar fins a la cantonada amb el passeig de Teresa Pons i la plaça de Can Patrac.

Patrimoni destacat del carrer:

Sèquia Monar; jardins del passeig de Teresa Pons, jardins i parc de salut de les Filadores.

A prop del carrer trobem: la paret de l’antiga fàbrica Mulleres; el pont d’en Farinel·lis que comunicava el Veïnat (per la trav. Sant Antoni) amb can Canals i les hores de les Guixeres; el Centre d’Arts Escèniques El Canal.

La geganta de Salt, Afra, que representa una filadora

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.