Carrer Pere Coll i Güitó

Denominació oficial:

Carrer de Pere Coll i Güitó

Històric de canvis de denominació:

Denominació oficial del carrer per Ple de l’Ajuntament de Salt del 23 de març de 1949.

Històric:

El 17 d’abril de 1935 l’Ajuntament de Salt dedica un sentit record al que fou Secretari del Jutjat municipal de Salt i acorda perpetuar la seva memòria donant el seu nom a la primera via pública que s’urbanitzi.

El 29 de març de 1949 l’Ajuntament de Salt, en motiu de l’elaboració d’un projecte de reforma i millora interior de Salt, acorda la obertura de una calle que vendrá a ser la prolongación de la de Ravetllat, y quedará trazada sobre terrenos de la família Coll, ello nos ha recordado una vez más el nombre del que fue ilustre vecino de esta villa, D. Perdo Coll Güitó, así como la constante labor que en vida realizó en pro de esta población y de la Fe Católica, labor tan bien continuada por su distinguida esposa Dª Dolores Alemany; esta Presidencia cree haber llegado el momento de hacer constar la gratitud del Ayuntamiento, concreción de la población, dedicando el nombre de la referida calle a dicho insigne ciudadano; a tal efecto, la Corporación en Pleno y por unanimidad, acordó: Honrar y perpetuar la memoria de D. Pedro Coll Güitó dedicando se nombre a la referida calle en proyecto.

Qui va ser Pere Coll i Güitó?

Pere Coll i Güitó al centre amb la seva esposa (1934-1935) CAT.AMS.905.1.5188

Pere Coll i Güitó va ser un propietari saltenc, descendent de la família “Mut”, arrelada a Salt des de l’edat mitjana, com ho demostren pergamins del 1390. Conegut com el “senyor Peret de cal Mut” va néixer a Salt, a cal Mut, el 1879.

El 7 de febrer de 1904 és elegit per part de l’alcalde de Salt, Sr. Miquel Rabaseda i Gironès, compromissari per l’Institut de Reformes Socials i l’any següent entrà a treballar al Jutjat de Pau de Salt, primer com a jutge (1905-1907) i després com a Secretari del jutjat fins a principi de l’any 1935 en que la malaltia que patia no el deixà continuar amb el càrrec.

El 2 de novembre de 1920 és escollit vocal de la Junta Pericial que ha d’atendre tots els assumptes relacionats amb la riquesa urbana de Salt. També va ser president del Comitè de la Unió Patriòtica de Salt fins al juliol de 1925 en que va dimitir.

Casat amb Dolors Alemany (filla d’Anton Alemany i Aulet) va tenir 11 fills: Concepció, Consol, Pilar, Assumpció, Dolors, Montserrat, Pietat, Anna, Lluís, Francesc i Josep Maria. En Lluís va morir el 15 de setembre de 1921 i tres dies després en Josep M. a l’edat de 16 anys, a causa de l’epidèmia de tifus que assotava Salt en aquelles dates. A l’enterrament hi va assistir gairebé tots els veïns de Salt i el Patronat de Sant Lluís Gonzaga, de qui el jove era president honorari.

Famí’lia Coll al pati de casa seva (Cal Mut) CAT.AMS.905.1.4234

El 16 d’abril de 1935 mor a Salt després d’una llarga malaltia a l’edat de 56 anys.

Gran terratinent, tenia moltes propietats a Salt com, per exemple, la casa on l’Ajuntament tenia la Casa de la Vila i l’escola pública amb l’habitatge del professor.

Al 1922 va cedir al poble de Salt els terrenys per a la construcció del grup escolar de les Escoles Nacionals, al costat de can Tarrés (Les Bernardes), on ara s’hi troba l’escola La Farga, inaugurades el 15 de setembre de 1929.

També va contribuir a la conservació i embelliment de l’església de Sant Cugat i a l’ampliació del Cementiri i va donar una empenta a la consolidació del Patronat de Sant Lluís Gonzaga.

Però les seves propietats abastaven altres altres municipis com Canet d’Adri on tenia un mas, en mas Sarralta de Rocacorba. O com Mieres, on l’any 1924 va cedir a l’Ajuntament un solar també per a la construcció de les escoles públiques de nens i nenes.

Situació:

Situat al Barri dels Escriptors. Va de nord a sud. Limita al nord amb el carrer Major i al sud amb el passeig Països Catalans. A l’est amb el carrer Esteve Vila i a l’oest amb Joan Maragall.

Imatge dels serveis cartogràfics de l’Ajuntament de Salt

Patrimoni destacat del carrer:


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.