El moviment LGTBIQ+ i l’Arxiu municipal de Salt

La Declaració Universal sobre els Arxius, a la qual hi està adherit l’Ajuntament de Salt, diu que els arxius juguen un paper essencial en el desenvolupament de la societat contribuint a la salvaguarda de la memòria individual i col·lectiva per a la promoció d’una ciutadania responsable.

La llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, en el seu article 24.1.b diu que les administracions públiques de Catalunya han de vetllar per a la realització de projectes relacionats amb la recuperació de la memòria històrica d’aquest col·lectius.

Si tenim en compte que els arxius som els garants de la memòria en tant que conservem el registre escrit dels drets i deures d’una comunitat, els fons dels arxius haurien de tenir representada tota la societat i tots els col·lectius.

En el cas de l’Arxiu municipal de Salt, malauradament no és així perquè hi ha col·lectius que, potser per la seva idiosincràcia o potser per no haver sabut explicar bé la tasca dels arxius i la seva importància per a la societat, no estan representats ens els fons que conservem.

Un d’aquests col·lectius és el LGTBIQ+.

Si fem una cerca de documents i informacions en qualsevol dels fons que conservem, el resultat és realment decebedor i no és perquè no hi hagi persones o associacions que formin part d’aquest col·lectiu a Salt, sinó perquè mai han vist la necessitat, o no ho han sabut, que l’Arxiu municipal pot conserva-hi i preservar-hi la seva documentació (de qualsevol tipus) per explicar a les generacions futures la seva història, la seva memòria.

No obstant alguna cosa sí què tenim a l’Arxiu. De fet, el primer cop en que es va fer esment dels drets de les persones LGTBIQ+ en el Ple de l’Ajuntament de Salt, va ser en la sessió del 9 d’abril de 1992 durant l’aprovació del punt 4t. «Aprovació del conveni-acord de les condicions de treball del personal de l’Ajuntament», en la qual el regidor, Josep Paulí, va demanar «que les ajudes familiars per matrimoni o formació de parella s’estenguin, si es dóna el cas, també als homosexuals de la casa».

I en quant a documents, conservem els cartells de l’antic Casal La Maret, en els quals hi ha una secció força interessant d’11 cartells de temàtica LGTBIQ+ sobre xerrades, actes culturals i actes reivindicatius i de celebració del Dia internacional de l’orgull LGTBI.

Aprofitem per fer una crida a qualsevol persona, entitat, associació o empresa relacionada amb el col·lectiu LGTBIQ+ a tenir present que l’Arxiu té el deure de recopilar documentació d’aquesta temàtica que pugui ser d’interès prioritari per a persones gais, lesbianes i transexuals, tot posant-la a disposició de la ciutadania. A més de promoure i facilitar l’estudi i la recerca històrica sobre la lluita pels drets de les persones LGTBIQ+ a la vila de Salt.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.