El Sitjar i la Torremirona

El mas Sitjar (2023) Autor Jaume Bosch

La història de Salt haurà de tenir en compte els vestigis dels masos medievals, que almenys des del segle XII, varen ser els primers focs de la Parròquia de “Sancti Cucufati in Salto”, ja citada en documents del segle IX.

Ja fa alguns anys s’han restaurat, protegit i documentat, dos edificis ben representatius pel nostre poble: El Mas Llorens, (segle XII – XVII) i La Torre de Santdionís, (segle XIV – XVII), que ens fan memòria dels primers masos establerts tota vora del Camí Ral d’Amer, i dels molins i fargues que aprofitaven la força hidràulica de la Sèquia Monar.

De les venerables edificacions que, ara en molt mal estat de conservació, han arribat fins a l’actual segle, hem de citar també, la “Casa Forta del Mas Sitjar” (segle XII), i La Torre Mirona (segle XV). Tots dos masos mereixerien poder figurar en el catàleg d’edificis a protegir, i fer-hi les obres necessàries que evitin el seu enrunament. Tinc entès que El Sitjar ja compta amb algun tipus de protecció, incomplerta pels seus propietaris actuals.

Quan ja fa uns anys, vaig demanar al regidor d’urbanisme de l’Ajuntament de Salt d’aleshores, una atenció especial a les obres del Barri Vell, per tal de preservar les llindes de pedra de les portes foranes esgrafiades amb noms i dates dels segles XVII i XVIII, em va dir que el seu departament no podia perdre el temps en aquestes foteses. Ara que s’enfonsen les teulades d’aquests masos històrics, crec que s’hauria d’intentar que la sensibilitat dels responsables municipals fos una altra.

Així ho varen demanar també els autors del magnífic llibre sobre el Mas Llorens, en la presentació del mateix, no fa gaires dies al Museu de l’ aigua. Desitgem que algú faci cas a la reclamació, abans que l’enrunament total d’aquests edificis històrics faci impossible la seva recuperació.

Jaume Bosch i Termes
març de 2023

El mas Torremirona (2023) Autor Jaume Bosch

Nota:

Les opinions expressades en aquesta entrada són responsabilitat exclusiva del seu autor i no representen necessàriament les de l’Arxiu municipal.

El mas Sitjar i el mas Torremirona formen part del Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic i elements d’interès històric del municipi de Salt

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.