401. Fons de la fàbrica Coma Cros

Treballadors d'una fàbrica tèxtil de Salt
Treballadors de la Coma Cros. Fons Vivó (1910)

CODI ARXIU: CAT AMS 401 COMA CROS
NIVELL DE DESCRIPCIÓ: Fons
TÍTOL: Coma Cros
DATES: 1827, 1857 – 1999
NOM PRODUCTOR: Coma Cros
HISTÒRIA DEL PRODUCTOR:
L’origen de l’activitat industrial de la societat “Coma, Ciuró i Clavell es remunta a l’any 1850 amb l’adquisició d’una fàbrica a Badalona.

El 22 de maig de 1866 aquesta empresa adquireix a “Oliveras i Cia” els locals de l’actual fàbrica Gassol com a fàbrica de filats, dins el procés de renovació de la titularitat de les fàbriques saltenques com a conseqüència de la fam del cotó. L’any 1867 hi posen en marxa 14 cardes, 5.000 fusos i 92 telers. L’any 1883 passa a denominar-se “Coma, Ciuró, Clavell i Cia” i declara 7986 fusos i 210 telers. L’any 1899 apareix amb la denominació “Coma, Clivillés i Clavell” i declara 10.227 fusos i 211 telers.

L’any 1910 adquireix la fàbrica del Veïnat, així com les restes de l’antiga fàbrica Mulleras, a tocar el terme de Girona, i també les restes de la fàbrica de Joan Biosca al Molí i amb la qual cosa passa a concentrar en les seves mans tota l’estructura productiva saltenca.

L’any 1912 es converteix a la denominació de “Joan Coma y Cros”. És a partir d’aquest moment i coincidint amb la direcció de Joan Vivó i Comas, que es produeix el procés de reforma de les principals infrastructures industrials saltenques: ampliació de l’edifici del Veïnat, construcció de les centrals elèctriques del Molí a Salt i de Montfullà, així com les obres de desviament i sobreelevació del traçat de la sèquia Monar. Aquest procés es pot donar per finalitzat l’any 1928 i va ser extraordinàriament ben documentat per Joan Vivó i Comas que va realitzar un acurat reportatge fotogràfic de les obres que també es conserva a l’Arxiu Municipal de Salt.

A més de l’activitat industrial la Coma Cros va portar a terme una important tasca a nivell social. Disposava d’un economat pels seus treballadors, d’una biblioteca i també d’una guarderia infantil (inaugurada el 1954). També va portar a terme una intensa activitat esportiva: hoquei-patins, futbol, patinatge, etc. La Coma Cros va adquirir un pes específic important a Salt i la seva influència al Veïnat va ser forta.

A finals dels anys 1980, coincidint amb la crisi del tèxtil, el grup KIO va comprar la fàbrica. 1990, KIO també va comprar Indústries Burés, d’Anglès, i va fusionar les dues fàbriques.

El 1990 va ser absorbida per indústries Burés i va tancar definitivament la fàbrica de Salt l’any 1999.

HISTÒRIA ARXIVÍSTICA :
El procés de recuperació dels fons documentals de la Coma Cros es va realitzar en tres terminis. L’any 1997 va ingressar a l’Arxiu Municipal de Salt una part fons pertanyent a l’Arxiu Històric de la Coma Cros. Aquesta operació es va realitzar de comú acord entre els aleshores responsables de l’empresa i l’Ajuntament de Salt, després de les gestions realitzades, des de l’any 1995, per tal de vetllar per la correcta conservació dels documents històrics de l’empresa Coma Cros, i fer efectius els preceptes legals vigents en aquell moment de conservació, protecció, foment, difusió, etc. del patrimoni cultural establerts a la Llei 9/1993 del Patrimoni Cultural Català (art.19b), a la Llei 6/1985 d’Arxius de Catalunya, i a la Llei 16/1985 (art.7), del Patrimoni Històric Espanyol.

Aquest primer lot conserva, gairebé sense cap buit cronològic documentació de la fàbrica de filats i teixits de Salt des de 1880 fins al 1923 (moment en què aquesta fàbrica és venuda a Manufactures Antoni Gassol). També hi ha els documents de la fàbrica del Veïnat des de l’any 1904 fins als anys 1980. La informació detallada es troba en un primer inventari realitzat per la Sra. Carme Montalban i pel Sr. Carles Ferrer, dirigits per l’Arxivera Municipal. En total eren uns 20 metres lineals de documentació.

La segona part dels fons de la fàbrica Coma Cros, procedia del despatx de l’empresa a Barcelona, i va ser recuperada arran del tancament de la fàbrica de Salt l’any 1999. El gruix més important de documentació són llibres majors de comptabilitat de l’empresa des dels anys 1880 aprox. fins a mitjan segle XX. A més de documentació diversa administrativa, de la guarderia, de les activitats esportives, etc. Aproximadament un total d’uns 15 metres lineals de documents. Juntament amb aquest 15 metres van ser recuperats uns trenta metres més de documents que es trobaven a diferents dependències de la fàbrica del Veïnat.

El total de documents un cop efectuada la segona operació de salvament, era de 66 metres lineals d’entre 1880 i 1980 aproximadament, dels quals destaquen per la informació que aporten algunes sèries documentals de llibres, com per exemple, els llibres majors de comptabilitat, els setmanals i nòmines, llibres de caixa i cotó, que solen aparèixer aproximadament des de 1880 fins a mitjans s.XX sense interrupcions, a més són destacades també, les sèries documentals relatives a la direcció de l’empresa, el patrimoni, el personal, l’obra social i esportiva, la producció, fotografies, etc.

La impossibilitat de tractar aquests fons en un local adequat, la manca d’espai de dipòsit, així com de recursos materials, econòmics i humans de l’Arxiu Municipal de Salt van fer ineludible demanar a l’administració competent, en aquest cas el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que intervingués.

La solució provisional va ser cedir el fons de la fàbrica Coma a l’Arxiu Històric de Girona, mitjançant un conveni de dipòsit temporal amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a l’espera d’una solució definitiva del problema de manca d’espai de l’Arxiu Municipal.

En data de 22 de març de 2001 la Comissió de Govern Municipal va adoptar el següent acord: “1r. Sol·licitar al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya la seva col·laboració amb l’Ajuntament de Salt per tal de garantir la salvaguarda del fons documental de l’antiga fàbrica tèxtil Coma Cros (Salt i Veïnat de Salt), que per les seves característiques i singularitat és part integrant del patrimoni documental català. Procedint a formalitzar un dipòsit temporal de l’esmentat fons documental a l’Arxiu Històric de Girona, per tal de garantir la seva conservació i poder-lo fer accessible al públic investigador. 2n. Facultar l’Alcalde -President de l’Ajuntament de Salt, Sr. Jaume Torramadé i Ribas per signar el conveni – contracte entre l’Ajuntament de Salt i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya de cessió temporal del fons documental de l’antiga fàbrica Coma Cros de Salt a l’Arxiu Històric de Girona”. La signatura del contracte de dipòsit es va materialitzar el 3 de desembre de 2001.

Atès que el local de la fàbrica on estava guardat aquest fons no acomplia ni de bon tros les mínimes condicions per a garantir la conservació i salvaguarda d’aquests documents en data 9 d’abril de 2001 es va fer lliurament d’uns 60 metres lineals de documentació de l’antiga empresa tèxtil Coma Cros de Salt a l’Arxiu Històric de Girona.

A finals del mes de juny del 2001 amb motiu de les obres de rehabilitació de l’edifici de la fàbrica Coma Cros es van localitzar uns 150 metres més de documents, bàsicament corresponents a l’administració del personal entre els anys 1940 -1980, i plànols de diferents èpoques. Aquesta documentació també va ser dipositada per les raons ja exposades a l’Arxiu Històric de Girona. Tot i així, una part d’aquesta documentació passarà a ser tutelada per la Generalitat ja que inclou documents d’altres empreses possiblement relacionades amb l’empresa Burés que mai van operar a Salt i que van anar a raure aquí perquè tenien espai per emmagatzemar-los.

Durant els mesos de juliol, agost, setembre, octubre i novembre de 2001 es van dur a terme els treballs d’organització, classificació i descripció d’aquests documents. Per a la seva realització es va contractar l’Arxiver Sr. Lluís Trilla i Armangué, que sota la direcció de l’Arxivera Municipal de Salt i amb la col·laboració del personal tècnic de l’Arxiu Històric de Girona va endegar el procés de classificació i descripció del segon lot de documents. Inicialment es tractava de treballar sobre els primers 60 metres de documentació, però mentre es van començar els treballs va tenir lloc l’arribada dels 150 metres de documents ingressats l’any 2001 i per raons òbvies de tractament unitari de tot el fons van ser classificats conjuntament amb tota la documentació que ja era a l’Arxiu. Lògicament el nivell d’actuació va ser més superficial, però va permetre organitzar mínimament el fons i descriure’l permetent que la major part d’aquest fons es posés a disposició del públic.

Una intervenció arxivística sobre la documentació esmentada realitzada durant els mesos de març-maig de 2002 deixà un fons de 120-130 metres lineals de documents organitzat i descrit.

El desembre de 2014, la família Coma-Cros Raventós es va posar en contacte amb l’Arxiu municipal per tal de fer donació de documentació relacionada amb l’empresa «Sucesora de J. Coma y Cros» de Salt que havien trobat en desmuntar el despatx familiar de Barcelona. La donació es va fer efectiva el gener del 2015 i en ella hi havia documentació de les oficines que tenia l’empresa a Barcelona, així com d’esdeveniments i celebracions de la fàbrica de Salt (Centenari, homenatges, jubilacions, etc.) i un gruix important de documents relacionats amb les activitats industrials de la fàbrica durant el període bèl·lic de la Guerra Civil espanyola.

Amb motiu de la nova donació i del fet que l’Arxiu municipal ja disposava d’uns instal·lacions adequades i amb l’espai suficient, l’any 2016 es va cancel·lar el conveni de dipòsit del fons amb l’Arxiu Històric de Girona i al mes de juny es va ingressar tot el fons a l’Arxiu Municipal de Salt, on es conserva tot agrupat.

Aquell mateix any, sota la direcció de l’Arxiver municipal, es va contractar amb una beca de pràctiques d’estudi, la senyora Núria Planas, estudiant d’Arxivística a l’ESAGED, per tal de classificar la nova documentació i actualitzar els instruments de descripció del fons.

DADES D’INGRÉS: 1997 – 2001, 2015
ACCÉS: Hi ha els expedients de personal, les fitxes de la guarderia i dades de salut dels treballadors protegits per la Llei de protecció de dades de caràcter personal.
REPRODUCCIÓ: Parcial
LLENGÜES i ESCRIPTURES: Castellà, Català

INSTRUMENTS DE DESCRIPCIÓ:
Existeix un primer inventari de la documentació Històrica datat el 31 d’agost de 1995.
El febrer de 1997 es va fer un segon inventari i el Quadre de classificació
El 2002 es va descriure el fons i es va fer un inventari sumari.
El 2010 s’actualitza i canvia el Quadre de classificació i es refà l’inventari.
El 2016 s’actualitza l’inventari i amplia el QdC amb l’aparició de nous documents que inicien noves sèries documentals en la incorporació de la nova donació del 2015.
Existeix un Catàleg de Plànols del 2002

NOTES: Part de la maquinària i mobiliari de les oficines de la fàbrica tèxtil es conserven al Museu de l’Aigua de Salt.
AUTORIA: Lluís Trilla Armangué, M. Assumpció Colomer Arcas, Frederic Mayol, Núria Planas
DATA DESCRIPCIÓ: Maig 2002 DATA ACTUALITZACIÓ: 2016, novembre.

ACCÉS ALS INSTRUMENTS DE DESCRIPCIÓ:

QUADRE DE CLASSIFICACIÓ
INVENTARI

(torna)

Save

Save

Save

Save

2 thoughts on “401. Fons de la fàbrica Coma Cros

Els comentaris estan tancats.