Privilegi de Salt, any 1449

document062El Privilegi del Batlle de Salt, també anomenat Capitulacions fetes entre la reina Maria de Castella, esposa i lloctinent del rei Alfons el Magnànim, i els habitants de Salt, va ser redactat a Perpinyà el 15 de gener de 1449 i regula l’incipient funcionament polític, judicial i administratiu de la col·lectivitat local, després del seu alliberament de la dependència feudal i el seu retorn a la jurisdicció reial.  Des d’aquest moment podem entendre el poble de Salt, com una comunitat estructurada.

El Privilegi defineix que Salt es regirà per un Batlle designat per la Corona d’entre 3 vilatans proposats pel conjunt dels veïns. Aquest batlle estava assistit per un o dos agutzils, anomenats Saigs o Missatgers, i s’encarregava de la jurisdicció civil i de la persecució dels delictes menors, del control del mercat, del proveïment i la venda del pa, vi, palla, civada i altres productes necessaris, de la concessió de permís per establir hostals i carnisseries, dels pesos i mesures, i d’altres aspectes de la gestió dels afers comuns.

A més, el privilegi regulava altres aspectes, com el pagament d’imposicions, la celebració d’una fira anual i la permissió de poder caçar, pasturar i fer llenya en els aiguadeixos del Ter, de propietat reial.

El pergamí que es conserva a l’Arxiu municipal de Salt és una còpia feta el 14 d’abril de 1492 que pertany al fons Baró d’Algerri i marquès de Camps. Pergamí núm. 371. Ref. LL274. Mides 380 x 530 mm.

Accediu a la transcripció íntegra del Privilegi en aquest enllaç.

Save

One thought on “Privilegi de Salt, any 1449

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.