Privilegi de Salt, any 1449

document062El Privilegi del Batlle de Salt, també anomenat Capitulacions fetes entre la reina Maria de Castella, esposa i lloctinent del rei Alfons el Magnànim, i els habitants de Salt, va ser redactat a Perpinyà el 15 de gener de 1449 i regula l’incipient funcionament polític, judicial i administratiu de la col·lectivitat local, després del seu alliberament de la dependència feudal i el seu retorn a la jurisdicció reial.  Des d’aquest moment podem entendre el poble de Salt, com una comunitat estructurada.

El Privilegi defineix que Salt es regirà per un Batlle designat per la Corona d’entre 3 vilatans proposats pel conjunt dels veïns. Aquest batlle estava assistit per un o dos agutzils, anomenats Saigs o Missatgers, i s’encarregava de la jurisdicció civil i de la persecució dels delictes menors, del control del mercat, del proveïment i la venda del pa, vi, palla, civada i altres productes necessaris, de la concessió de permís per establir hostals i carnisseries, dels pesos i mesures, i d’altres aspectes de la gestió dels afers comuns.

A més, el privilegi regulava altres aspectes, com el pagament d’imposicions, la celebració d’una fira anual i la permissió de poder caçar, pasturar i fer llenya en els aiguadeixos del Ter, de propietat reial.

El pergamí que es conserva a l’Arxiu municipal de Salt és una còpia feta el 14 d’abril de 1492 que pertany al fons Baró d’Algerri i marquès de Camps. Pergamí núm. 371. Ref. LL274. Mides 380 x 530 mm.

Accediu a la transcripció íntegra del Privilegi en aquest enllaç.

Save

1 thoughts on “Privilegi de Salt, any 1449

Els comentaris estan tancats.