Història

ARXIU

L'AMS l'any 1983
L’Arxiu de Salt el 1983

La referència més antiga que coneixem de l’Arxiu Municipal de Salt, la trobem en el Llibre d’Actes del Ple de 1865. Concretament es tracta de l’acta del dia 27 de març, arran de la visita del secretari del Govern Civil de la província, en la qual es va esment de la queixa del secretari per l’estat de l’arxiu, ja que es custodiava en un calaix i la seva documentació consistia únicament amb un llibre d’actes de l’any 1863; un lligall d’actes soltes dels anys 1863 a 1865; el segell que feia servir l’ajuntament; diversos volums del BOP i diferents documents presentats pels ciutadans a les oficines municipals.

No va ser, però, fins l’any 1985, que el nou govern municipal de Salt sorgit després de la segregació de Girona va prendre l’acord d’organitzar i de classificar els fons que tenia l’arxiu per tal de dignificar el patrimoni documental saltenc. Aquesta tasca va ser encarregada a l’arxiver Joan Boadas que va classificar i inventariar tota la documentació.

L’any 1986, amb l’adquisició i reforma de l’edifici del col·legi La Salle per l’ampliació de les dependències municipals, es va destinar i equipar amb armaris compactes una zona a la segona planta de l’edifici perquè fos utilitzada com a arxiu. Anys més tard, quan aquest espai va arribar al límit de la seva capacitat, l’arxiu es va ampliar amb l’adequació de dos locals com a dipòsits: un en el mateix edifici consistorial i l’altre al local de l’antiga Escola d’Adults la Cooperativa al carrer Major.

L’aprovació de la Llei d’arxius i documents de l’any 2001 va promulgar uns requisits que havien de complir els arxius catalans i els tres dipòsits de l’Arxiu municipal de Salt no s’adequaven del tot a aquests requeriments, per aquest motiu es va veure la necessitat de traslladar i ampliar l’arxiu.

Les noves instal·lacions de l’arxiu, subvencionades pel programa FEOS de l’Estat espanyol, estan situades en les antigues naus Guixeres, un annex de la fàbrica Coma Cros, a l’altre costat de la sèquia Monar i disposen de dos dipòsits amb armaris compactes amb una capacitat de més de 2.300 metres lineals, un dipòsit de documentació audiovisual, un dipòsit per documentació de gran format i cartografia, una sala de tractament de la documentació, moll de descàrrega, despatxos i una àmplia sala de consulta a disposició dels investigadors i de totes aquelles persones interessades en descobrir la història i el patrimoni documental saltenc.

El patrimoni documental de l’Arxiu municipal de Salt és integrat per diferents fons i col·leccions, el més important i extens dels quals és el municipal, que abasta el període comprès entre mitjans del segle XIX i l’actualitat, incrementant-se dia a dia.

A l’Arxiu també es conserven altres fons documentals procedents de particulars, entitats, associacions i empreses saltenques, que per raons culturals, polítiques, socials, econòmiques, científiques, etc. són d’interès general. Alguns d’aquests fons, procedents de donacions i de dipòsits, són el fons del baró d’Algerri i marquès de Camps, el fons de la Coma Cros, el fons de la Cooperativa econòmica saltense, el fons de Pau Masó, el fons de Josep Figueras o el fons de Salvador Sunyer, com a més destacats. Aquests fons tenen com a dates extremes del segle XII fins a l’actualitat.

L’Arxiu Municipal és un servei de l’Ajuntament de Salt des d’on es fan específicament funcions d’organització, identificació, classificació i ordenació, de tutela, de gestió de la documentació, de descripció, de conservació i de servei, és a dir, la difusió de documents i fons documentals. L’Arxiu està especialitzat en la gestió, el tractament i la conservació dels documents que produeix i ha produït l’Ajuntament de Salt al llarg dels anys, i en salvaguardar el patrimoni documental de la vila i posar-lo a disposició de tots els ciutadans i ciutadanes i de la mateixa administració.

Els serveis que ofereix l’Arxiu Municipal són el de consulta, és a dir, garantir l’accés de qualsevol ciutadà a la documentació sens perjudici de les restriccions legals que hi pugui haver, la reproducció de la documentació per a ús públic o privat, suport administratiu i tècnic a la gestió administrativa municipal, préstec de documents per a exposicions, visites escolars, pràctiques d’estudis, entre d’altres.

Consulta l’entrada següent: 30è aniversari de l’Arxiu Municipal de Salt (AMS)