603. Fills de Margarita Frigolé Grau

Frigolé003CODI ARXIU: CAT AMS 603
NIVELL DE DESCRIPCIÓ: Fons
TÍTOL: Fills de Margarida Frigolé i Grau
DATES: 1916 – 1959
VOLUM i SUPORT: 2 lligalls; 2 documents de gran format; 33 documents en paper; 46 fotografies
NOM DEL PRODUCTOR: Consol Casacuberta i Frigolé

HISTÒRIA DEL PRODUCTOR:
Consol Casacuberta i Frigolé, nascuda a Salt.
Família FRIGOLÉ: MARGARITA GARDELLA I RISSU (obrera fàbrica Coma Cros), neboda de Lluïsa Grau Rissu. MARGARITA FRIGOLÉ I GRAU, filla de Lluïsa Grau Rissu. Afillada, i hereva de Margarita Gardella i Rissu, la seva tia. Mare de Consol Casacuberta i Frigolé. CONSOL CASACUBERTA I FRIGOLÉ, néta de Lluïsa Grau Rissu i filla de Margarita Frigolé Grau.

Família CASACUBERTA: FRANCISCO CASACUBERTA i BAROY / JUANA SAUMELL i FREIXAS, avis de CONSOL CASACUBERTA i FRIGOLÉ. RAMON CASACUBERTA i SAUMELL / MARGARITA FRIGOLÉ i GRAU, pares de CONSOL CASACUBERTA FRIGOLÉ.

HISTÒRIA ARXIVÍSTICA:
La donació de l’any 2003 està formada per un lot de 40 documents en paper de documentació familiar de temàtica diversa, 2 diaris de l’any 1916 i un conjunt de 29 fotografies, de les quals 11són els originals antics, 18 són còpies fetes a partir d’originals que ens ha deixat la Sra. Casacuberta i de totes una copia digital. En total uns 0,05 metres lineals.
La documentaci6 familiar ens aporta dades sobre la vida quotidiana d’una família saltenca durant els anys 1924 – 1953, especialment dels anys 40, dècada a la qual pertanyen la major part
dels documents.
Destaquen per la seva singularitat quatre documents referits a la imposició d’una multa per ordre del Governador Civil al Sr. Ramon Casacuberta i Saumell per haver estat escoltant una
emissora estrangera en servei informatiu de guerra al Cafè Subils del Veïnat l’any 1942. Són una mostra de la repressió i el control social exercit pel franquisme sobre la població.
El conjunt fotogràfic aplegat pels fills de Margarita Frigolé i Grau és variat i mostra aspectes diversos de Salt i de la seva evolució històrica al llarg dels anys 1929 – 1959, bàsicament hi trobem fotografies de temàtica religiosa: processons, comunions, vinguda de la mare de Déu de Fàtima, Benedicció de les campanes de Sant Cugat, etc.; d’indrets de Salt que en alguns casos ja no existeixen: pista poliesportiva que hi havia al costat de l’edifici de La Salle (carrer Major), pati de l’Hospital Psiquiàtric, camp de futbol vell, carrer major – carrer Garbí, vies del tren, PP.CC. – Dr. Castany, etc); d’actes públics: una inauguració a l’Escola dels Germans de la Doctrina Cristiana, sardanes a la pista poliesportiva del c. Major …; de personalitats saltenques d’aquells anys: l’alcalde Joaquim Muñoz, Mossèn Sebastià Puig, …; sobre el transport i el lleure: autobusos de l’empresa Berga (Salt-Sta. Eugènia -Girona), un reportatge d’una excursió de saltencs al santuari de la mare de Déu del Mont, parella anant en bicicleta pel carrer Major, etc.
Però, sens dubte, el document rnéss rellevant d’aquesta donació és, per la seva excepcionalitat, el diari El Eco de Salt. Periódico de Avisos y noticias, del 19 d’agost de 1916 (Año II, núm. 20). Preu: 10 cèntims. Imprès per la Imp. Dalmau, Carles, Pla y Comp. de Girona. Del qual tenim noticia antiga de la seva existència i d’algun exemplar conservat, però no sabem qui el té, i a més a més no consta en cap col·lecció hemerogràfica d’arxius i biblioteques de Catalunya.
Aquest diari va ser comprat per Margarida Gardella i Rissu, obrera de la fàbrica Coma Cros. L’exemplar en qüestio té 4 pàgines i sembla complet. Entre els articles n’hi ha un parell sobre
l’actuació dels polítics de La Lliga, certament punyents i amb pocs embuts a l’hora de denunciar una gestió realment desfavorable a la Diputació referent a la venda de l’hospital psiquiàtric provincial a la Mancomunitat de Catalunya, i l’altre article sobre la direcció d’aquest hospital. A més, una secció oficial sobre acords presos per l’Ajuntament, algunes cartes i denúncies d’anomalies en l’exercici d’algun càrrec municipal i altres qüestions i la crònica d’una sessió plenària que també és forcça interessant.
El Eco de Salt va ser el segon diari que es va editar a Salt, I’any 1915, encara que del primer que és El Libertador, subtitulat órgano de los jóvenes republicanos de Salt, només se’n conserva
un exemplar de 1913 a la Biblioteca Pública de Girona.
Hem deduït que El Eco de Salt es devia publicar per primera vegada, si va anar sortint de forma regular quinzenalment, al novembre de 1915. L’any 1916 era dirigit per Emili Pibernat, reconegut republicà de Salt que l’any 1930 fou elegit alcalde de Salt.
La notícia de l’existència d’aquest diari la donen l’any 1966, J. TORRENT i R. TASIS a la “História de la prensa catalana”. J. GUILLAMET, l’any 1978, al seu llibre “La premsa de les comarques gironines”, que diu que apareix al 1915 i que és bilingüe, cosa que comprovem amb aquest exemplar, tot i que l’únic article que hi ha en català correspon a la reproducció d’un escrit del diari “El Gironès” (que representa els interessos de la Lliga Regionalista i es caracteritza per la seva exposició constant del ideari catalanista i gran desplegament propagandístic a favor de candidatures regionalistes (LL,.COSTA. 1986, “Història de la premsa a la ciutat de Girona”, p. 184).
Una altra referència saltenca d’aquest diari la trobem publicada a la revista de Salt La Farga (A-ALONSO, 1996, La Farga, núm. 160, p. 22). Es tracta d’un article que reprodueix una fotocòpia del diari “El Eco de Salt” del dia 26 de febrer de 1916 (Año II, núm.7). En aquest article ens explica que la redacció i administració del diari es trobaven al carrer Colon, núm. 3 de Salt (actualment el carrer Garbí). Ens diu que Emili Pibernat fou nomenat redactor-corresponsal a Salt del diari “La Publicitat” de Barcelona. I que “El Eco de Salt” tenia establert un intercanvi de publicacions amb “La Veu d’Ulldecona”, “La veu del Poble” de Palma de Mallorca, “El Eco de la Comarca” d’Amposta, “El Poble d’Alcañiz”, “Corcho y Tapones” de Sevilla, “Heraldo Naciona1” de Barcelona, “Vida Nova” de Calella, “Los Quijotes” de Madrid, “L’Ideal” de Lleida, “El Faro” d’Amposta i “Llibertat” de Figueres. A. ALONSO explica que “El Eco de Salt” organitzava una sèrie de conferències; essent la primera el març de 1916, i que va anar a càrrec d’Emili Pibernat, membre de la redacció, qui va parlar sobre Administració Local. Els repartidors d’aquest diari eren els saltencs: Domènech Bosch i Ribas, i Amadeu Ribas Dayet (avi del Sr. Òscar Ribas i Reig ex-cap de Govern d’Andorra).
L’altre diari que dóna és un ful1 del diari “El Norte” del dilluns 21 d’agost de 1916. Aquest es va publicar a Girona des de 1910 i fins 1936. D’ideologia conservadora, defensava la causa carlina
(Ll. COSTA, 1986, “Història de la premsa a la ciutat de Girona”, p. 169-170).
Ambdós exemplars dels diaris. objecte de la donació a l’Arxiu Municipal de la Sra. Consol Casacuberta, van ser trobats fent endreça d’una calaixera de la seva tia àvia (Margarita Gardella
Rissu) i es troben en bon estat de conservació.
L’any 2014, la senyora Consol Casacuberta i Frigolé, arrel d’un article publicat sobre l’accident de la Pilastre del tren d’Olot en el qual es posava en dubte si havia estat un accident o un sabotatge, va decidir donar a l’Arxiu una sèrie de fotografies originals de l’accident on es veu la via del tren desviada cap al riu. En la mateixa donació va deixar digitalitzar 3 fotografies del Club Futbol Salt dels anys 1930 on apareixia el seu avi, Ramon Casacuberta. D’aquestes 3 fotografies se li van retornar els originals i una còpia digital.

DADES INGRÉS: Exp. 612/2003 – Data ingrés: 2003-08-11 / Exp. 186/2014 – Data ingrés: 2014/02/07

ABAST i CONTINGUT:
DOCUMENTS HEMEROGRÀFICS
-Un exemplar original del diari EL ECO DE SALT. Periódico de avisos y noticias (Año II, Salt, 19 de Agosto de 1916, Núm. 20). Aquest diari va ser comprat per Margarida Gardella i Rissu, obrera de la fàbrica Coma Cros.
-Un exemplar del diari EL NORTE (Año VII, Gerona, 21 de Agosto de 1916, Número extraordinario) Els dos diaris es van conservar perquè van servir per forrar el fons d’una calaixera.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA
-Fotografies de la col·lecció familiar, la cronologia de les quals abasta el període comprès entre els anys 1929 i 1959. La temàtica són esdeveniments familiars, actes públics, esportives i del tren. Destaca la sèrie del descarrilament del Carrilet de l’any 1946.

DOCUMENTACIÓ FAMILIAR (notarial, municipal, militar, etc.)
-Documentació variada sobre les propietats de la família a Salt, documentació de caire personal i destaca la tramitació i recurs d’una denúncia per haver escoltat una emissora de ràdio estrangera.
SISTEMA D’ORGANITZACIÓ:
100-DOCUMENTACIÓ FAMILIAR
101-Notarial
102-Patrimonial
103-Econòmica
104-Personal
105-Militar
200-DOCUMENTS HEMEROGRÀFICS
300-DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA
AMS-AIAS 2165 fins 2193
AMS-AIAS 2742 fins 2758

ACCÉS: Restringides dades personals 
REPRODUCCIÓ:
LLENGÜES i ESCRIPTURES: Català, Castellà; Manuscrit, Imprès
AUTORIA: Arxiver Municipal de Salt
DATA DESCRIPCIÓ :25/03/2014
FONTS:
La mateixa documentació
Assumpció Colomer Arcas
BERTRAN i PIJUAN, Ll. (1931), Premsa de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, 1931.
GIVANEL, J. (1931-1937), Bibliografia catalana. Premsa. Vol.1, Barcelona 1931 i vol.2, Barcelona, 1937.
TORRENT, R. – TASIS, R. (1966), Història de la premsa catalana. Ed. Bruguera, Barcelona 1966.
GUILLAMET, J. (1977), La premsa de les comarques gironines, Ed. Selecta, S.A., Barcelona, 1977, p. 195
COSTA, LL. (1986), Història de la premsa a la ciutat de Girona (1787 – 1939), Girona, 1986, p. 169-170 i 184.
ALONSO, A. (1996), El Eco de Salt, La Farga, núm. 160, abril-maig, Salt, 1996, p.22.
CLARA, J. (1978), La premsa de Salt durant els anys trenta, Programa de la Festa Major, Salt, 1978, 3p.

(tornar)