602. Josep Figueras

CODI ARXIU: CAT AMS 602
NIVELL DE DESCRIPCIÓ: Fons
TÍTOL: Josep Figueras 
DATES: 1936 – 1942
VOLUM i SUPORT: 2 lligalls; 16 documents en paper; 37 fotografies
NOM DEL PRODUCTOR: Josep Figueras i Casellas
HISTÒRIA DEL PRODUCTOR:
Nascut a Salt el 14 de juliol de 1918. En la seva joventut va ser membre de les Joventuts Llibertàries i va exercir de professor d’Esperanto al Centre cultural de la CNT – FAI a Salt, La Floreal. Abans de la guerra treballava a la fàbrica tèxtil Coma Cros, de Salt, a la secció de filatura (contínues), estava sindicat a la CNT. Va ser cridat a files amb la lleva de 1939. Va lluitar amb l’exèrcit de la República al front d’Aragó i a Extremadura.
Acabada la Guerra Civil fou empresonat (febrer-març de 1939) i condemnat a mort (07-07-1939), aquesta pena li fou commutada per la de reclusió perpètua el 4 d’octubre de 1940. Va estar 6 anys a la presó. Posteriorment hi va estar 3 anys més en ser detingut per portar a terme activitats clandestines de tipus sòcio-polític i sindical.
Va treballar de fuster a Can Barbí, al carrer dels 18 duros (Indústria) i a la fusteria de Baldomer Fontané.  El Sr. Figueras va morir el 26 de juliol de 2007.

HISTÒRIA ARXIVÍSTICA:
El Sr. Figueras va recopilar la documentació relativa al seu empresonament després de la Guerra Civil i totes les fotografies, així com escrits recents sobre els seus records de la presó. L’any 2006 va fer lliurament d’aquesta documentació a l’Arxiu Municipal.

ABAST i CONTINGUT:
Conté documents personals relatius a la condemna a mort del Sr. Figueras i la commutació d’aquesta, així com el certificat de llibertat condicional, indult (1946), targeta d’identitat d’oficial de les forces armades de la II República espanyola, etc. Alguns són originals i d’altres còpies. També hi ha manuscrits personals sobre diversos fets que van tenir lloc durant la seva estada a la presó provincial.
La informació més rellevant procedeix d’uns llistats originals que el Sr. Figueras va elaborar a la presó amb els noms, llocs de procedència i data d’execució de tots els presos executats entre 1939 i 1942 de la presó de Girona i Salt.
El fons també conté una sèrie de fotografies de la vida quotidiana a Salt durant la Guerra Civil.

SISTEMA D’ORGANITZACIÓ: No existeix sistema d’organització previ
ACCÉS: Restringit excepte les fotografies
REPRODUCCIÓ: Només les fotografies
LLENGÜES i ESCRIPTURES: Català, Castellà; Manuscrit, Imprès
AUTORIA : Arxiver municipal
DATA DESCRIPCIÓ: 24/03/2014
FONTS: La mateixa documentació

 (tornar)