502. Can Pous (família Puig)

CAT AMS-AIAS 225. Façana de Can Pous. (1979). Autor: Josep M. Oliveras. Fons 100 Ajuntament de Salt
CAT AMS-AIAS 225. Façana de Can Pous. (1979). Autor: Josep M. Oliveras. Fons 100 Ajuntament de Salt

CODI ARXIU: CAT AMS 502

NIVELL DE DESCRIPCIÓ: Fons

TÍTOL: Can Pous (família Puig)

DATA DE CREACIÓ: 1668 – 2000

VOLUM i SUPORT: 3 lligalls, carpeta plànols, paper

NOM DEL PRODUCTOR: Maria Rosa Puig i Dalmau 

HISTÒRIA DEL PRODUCTOR: Coneixem documentalment la família Puig a Salt d’ençà el 1791,  any en que fou batejat Esteve Puig i Poses a la parròquia de Sant Cugat.
Durant el segle s.XIX aquesta família de propietaris agricultors i professionals liberals,  estava instal·lada en una casa anomenada Can Pou Vell, emplaçada al costat de Can Vilopriu, on hi havia un antic molí, a la zona de les hortes just a tocar la sèquia Monar i la fàbrica tèxtil de Ferrer, Xipell i Pujol posteriorment de Camil Mulleras, a  l’oest de la Coma Cros.
L’actual casa de Can Pous es troba situada al bellmig de la plaça de Catalunya al Veïnat de Salt i fou construïda per Joan Puig a començaments del segle XX (1913) en uns terrenys que havia adquirit feia alguns anys i que havien estat de l’antic Mas Estradé.
Segons M. Rosa Puig Dalmau hi hauria una certa confusió per situar les arrels de la família Puig unida al sobrenom de Pou o Pous, aquestes es podrien trobar l’any 1575 a Palol d’Onyar quan un Benet Puig ven “dues peces de terra cultivada que es troben juntes i totalitzen tres vessanes situades a Palol d’Onyar anomenades la Feixa sobre lo Pou i la Feixa Jus lo Pou… Entre les dues feixes hi ha un marge i el pou que els dóna el nom” (Arxiu Municipal de Salt – Pergamins Arxiu del Marquès de Camps núm. 59)
Segons M. Rosa Puig ens explica, aquest Benet Puig podria haver-se traslladat a la Mota (Palol de Revardit) i des d’aquest lloc, ell o un seu descendent hauria anat a Salt, atès que un Benet Puig és avi d’Esteve Puig i Poses (Arxiu família Puig). Altres coincidències trobades en distintes escriptures ho avalarien. Es basa en la relació entre Benet Puig, propietari del Mas Puig de Palol d’Onyar i la venda per aquest de terres separades per un pou i també en els documents de compres i vendes de terrenys entre les famílies Puig i Marcó tant a Salt com a Palol d’Onyar.
– M. Rosa Puig Dalmau. Salt (1926-2014):
Doctora en Filosofia i Lletres , Secció de Pedagogia, Especialitat Terapèutica. Ha estat un dels pioners en el camp de l’educació d’infants amb disminucions psíquiques i sensorials a les comarques gironines.
L’any 1969 Maria Rosa Puig i Dalmau va donar a la parròquia de Sant Jaume de Salt, una parcel·la de terreny a Salt – Veïnat a fi de què fos destinada a fins específics parroquials. Posteriorment es va fer una permuta per uns solars on s’hi ha edificat la residència d’ancians Les Vetes.
L’any 1974 va donar a l’Ajuntament el Mas Mota, edifici i solar, per fer equipament destinat a obra social.
Ocupa un lloc destacat als rengles de la cultura saltenca contemporània. Premi 3 de març de l’any 1991 destinat a persones i entitats molt arrelades a la vila, que han treballat pel poble amb continuïtat i dedicació.
L’any 2005 ha fet donació a l’Ajuntament de Salt de gran part de la documentació de l’Arxiu de la seva família. És autora de diversos llibres de temàtica diversa: 1987, Narracions Històriques de Salt; 1991, La conflictivitat social del menor; 1992. Vida poètica; 1998; El Ter i la seva conca; 2001,  Usos, fets i costums catalans; 2002, En defensa de la infància maltractada; 2003, Navegant amb la raó per la ruta de la fe; 2005. Salt, un poble – una cultura.

HISTÒRIA ARXIVÍSTICA: Aquest inventari ha estat elaborat a partir de l’inventari que Ma Rosa Puig i Dalmau havia  fet del seu Arxiu. S’ha respectat la classificació feta per Ma. Rosa Puig en volums (I-VIII i volum especial).
Ha estat transcrit i revisat per Vanesa Esteras i Jiménez (Becària de la Universitat de Girona – Màster de Gestió del Patrimoni Cultural) i s’han referenciat tots els documents amb un núm. de registre, sota la direcció de M.Assumpció Colomer i Arcas, Arxivera Municipal de Salt.
S’han numerat tots els documents que han estat donats a l’Arxiu i s‘han instal·lat en tres capses de conservació (Lligall 1: conté del document núm. 1 al núm. 72; Lligall 2: conté del document núm. 73 al doc. 176; Lligall 3: conté els documents fotocopiats) ( seguint l’ordre numèric de registre i una carpeta pels plànols de format gran.

DADES D’INGRÉS: El mes de desembre de 2005, la senyora Maria Rosa Puig i Dalmau va cedir a l’Ajuntament de Salt l’Arxiu Patrimonial de Can Pous de Salt. Juntament amb l’arxiu familiar, Maria Rosa Puig també va donar a l’ajuntament 200 exemplars del seu llibre “Salt, un poble – una cultura”.

ABAST i CONTINGUT: La documentació patrimonial de Can Pous conté bàsicament escriptures notarials de propietats, béns i drets (terres, cases, etc.), que la famíla posseïa a Salt, Vilablareix, Aiguaviva, Sant Gregori, Sant Daniel, Juià i Girona.
Cronològicament abasta el període comprès entre el segles XVII i XX, tot i que el gruix documental és dels s. XIX i XX. Només hi ha un document del segle XVII (en forma de trasllat de 1771), i nombroses referències notarials a documentació d’aquest període més antic en el conjunt d’aquests documents.
Consta d’uns 200 documents originals a més d’una vintena de documents i plànols fotocopiats (Interdicte de diversos propietaris de Salt per recobrar el dret sobre les aigües de la Sèquia Monar, pergamins i registres de l’Arxiu de la Corona d’Aragó relacionats amb el Privilegi de Salt i altres assumptes de Salt).
Destaca per ser el document més antic del conjunt, un document de l’any 1668 sobre la venda de la facultat de tenir dos molins a Salt a favor del Jurats i la Universitat de Girona.
Per la seva singularitat, atès que es tracta d’una de les primeres referències documentals relatives al fenomen de la industrialització a Salt, i  més concretament , la primera sobre la implantació fabril al Veïnat, un document de l’any 1846 d’una cessió de terreny  feta per Esteve Puig i Joan Esteva  a favor de Pau Bosch comerciant de Barcelona el qual volia construir una paret al llarg de la Sèquia Monar entre les terres i cases dels cessionaris i el seu terreny on tenia previst d’edificar un gran edifici fabril que posteriorment serà la que coneixem com a fàbrica Mulleras.
Per la informació que dóna relativa a documents antics de Salt destaca una llista de diversos documents referits a la Batllia de Salt amb les seves corresponents dates que es troben a la Batllia General de Barcelona (1449-1786).

SISTEMA D’ORGANITZACIÓ: S’ha respectat la classificació feta per Ma. Rosa Puig en volums (I-VIII i volum especial).

ACCÉS: Lliure

LLENGÜES i ESCRIPTURES: Castellà, Català, Llatí, Manuscrit, Imprès, Publicació, Escriptura per mitjans mecànics

INSTRUMENTS DE DESCRIPCIÓ: Guia i catàleg.

AUTORIA: Mª Assumpció Colomer i Arcas (2005/12/15); transcripció Frederic Mayol (2015/04/20)

FONTS: La mateixa documentació; Puig i Dalmau, Maria Rosa. “Salt, un poble-una cultura”. Salt, 2005

REGLES i CONVENCIONS: NODAC

 (tornar)

2 thoughts on “502. Can Pous (família Puig)

  1. Hi podria tenir algun lligam amb la masia que hi ha al poble de Santa Eugènia de Ter anomenada can po vell? Moltes gràcies.

    M'agrada

Els comentaris estan tancats.