502. Can Pous (família Puig)

CAT AMS-AIAS 225. Façana de Can Pous. (1979). Autor: Josep M. Oliveras. Fons 100 Ajuntament de Salt
CAT AMS-AIAS 225. Façana de Can Pous. (1979). Autor: Josep M. Oliveras. Fons 100 Ajuntament de Salt

CODI ARXIU: CAT AMS 502

NIVELL DE DESCRIPCIÓ: Fons

TÍTOL: Can Pous (família Puig)

DATA DE CREACIÓ: 1668 – 2000

VOLUM i SUPORT: 3 lligalls, carpeta plànols, paper

NOM DEL PRODUCTOR: Maria Rosa Puig i Dalmau 

HISTÒRIA DEL PRODUCTOR: Coneixem documentalment la família Puig a Salt d’ençà el 1791,  any en que fou batejat Esteve Puig i Poses a la parròquia de Sant Cugat.
Durant el segle s.XIX aquesta família de propietaris agricultors i professionals liberals,  estava instal·lada en una casa anomenada Can Pou Vell, emplaçada al costat de Can Vilopriu, on hi havia un antic molí, a la zona de les hortes just a tocar la sèquia Monar i la fàbrica tèxtil de Ferrer, Xipell i Pujol posteriorment de Camil Mulleras, a  l’oest de la Coma Cros.
L’actual casa de Can Pous es troba situada al bellmig de la plaça de Catalunya al Veïnat de Salt i fou construïda per Joan Puig a començaments del segle XX (1913) en uns terrenys que havia adquirit feia alguns anys i que havien estat de l’antic Mas Estradé.
Segons M. Rosa Puig Dalmau hi hauria una certa confusió per situar les arrels de la família Puig unida al sobrenom de Pou o Pous, aquestes es podrien trobar l’any 1575 a Palol d’Onyar quan un Benet Puig ven “dues peces de terra cultivada que es troben juntes i totalitzen tres vessanes situades a Palol d’Onyar anomenades la Feixa sobre lo Pou i la Feixa Jus lo Pou… Entre les dues feixes hi ha un marge i el pou que els dóna el nom” (Arxiu Municipal de Salt – Pergamins Arxiu del Marquès de Camps núm. 59)
Segons M. Rosa Puig ens explica, aquest Benet Puig podria haver-se traslladat a la Mota (Palol de Revardit) i des d’aquest lloc, ell o un seu descendent hauria anat a Salt, atès que un Benet Puig és avi d’Esteve Puig i Poses (Arxiu família Puig). Altres coincidències trobades en distintes escriptures ho avalarien. Es basa en la relació entre Benet Puig, propietari del Mas Puig de Palol d’Onyar i la venda per aquest de terres separades per un pou i també en els documents de compres i vendes de terrenys entre les famílies Puig i Marcó tant a Salt com a Palol d’Onyar.
– M. Rosa Puig Dalmau. Salt (1926-2014):
Doctora en Filosofia i Lletres , Secció de Pedagogia, Especialitat Terapèutica. Ha estat un dels pioners en el camp de l’educació d’infants amb disminucions psíquiques i sensorials a les comarques gironines.
L’any 1969 Maria Rosa Puig i Dalmau va donar a la parròquia de Sant Jaume de Salt, una parcel·la de terreny a Salt – Veïnat a fi de què fos destinada a fins específics parroquials. Posteriorment es va fer una permuta per uns solars on s’hi ha edificat la residència d’ancians Les Vetes.
L’any 1974 va donar a l’Ajuntament el Mas Mota, edifici i solar, per fer equipament destinat a obra social.
Ocupa un lloc destacat als rengles de la cultura saltenca contemporània. Premi 3 de març de l’any 1991 destinat a persones i entitats molt arrelades a la vila, que han treballat pel poble amb continuïtat i dedicació.
L’any 2005 ha fet donació a l’Ajuntament de Salt de gran part de la documentació de l’Arxiu de la seva família. És autora de diversos llibres de temàtica diversa: 1987, Narracions Històriques de Salt; 1991, La conflictivitat social del menor; 1992. Vida poètica; 1998; El Ter i la seva conca; 2001,  Usos, fets i costums catalans; 2002, En defensa de la infància maltractada; 2003, Navegant amb la raó per la ruta de la fe; 2005. Salt, un poble – una cultura.

HISTÒRIA ARXIVÍSTICA: Aquest inventari ha estat elaborat a partir de l’inventari que Ma Rosa Puig i Dalmau havia  fet del seu Arxiu. S’ha respectat la classificació feta per Ma. Rosa Puig en volums (I-VIII i volum especial).
Ha estat transcrit i revisat per Vanesa Esteras i Jiménez (Becària de la Universitat de Girona – Màster de Gestió del Patrimoni Cultural) i s’han referenciat tots els documents amb un núm. de registre, sota la direcció de M.Assumpció Colomer i Arcas, Arxivera Municipal de Salt.
S’han numerat tots els documents que han estat donats a l’Arxiu i s‘han instal·lat en tres capses de conservació (Lligall 1: conté del document núm. 1 al núm. 72; Lligall 2: conté del document núm. 73 al doc. 176; Lligall 3: conté els documents fotocopiats) ( seguint l’ordre numèric de registre i una carpeta pels plànols de format gran.

DADES D’INGRÉS: El mes de desembre de 2005, la senyora Maria Rosa Puig i Dalmau va cedir a l’Ajuntament de Salt l’Arxiu Patrimonial de Can Pous de Salt. Juntament amb l’arxiu familiar, Maria Rosa Puig també va donar a l’ajuntament 200 exemplars del seu llibre “Salt, un poble – una cultura”.

ABAST i CONTINGUT: La documentació patrimonial de Can Pous conté bàsicament escriptures notarials de propietats, béns i drets (terres, cases, etc.), que la famíla posseïa a Salt, Vilablareix, Aiguaviva, Sant Gregori, Sant Daniel, Juià i Girona.
Cronològicament abasta el període comprès entre el segles XVII i XX, tot i que el gruix documental és dels s. XIX i XX. Només hi ha un document del segle XVII (en forma de trasllat de 1771), i nombroses referències notarials a documentació d’aquest període més antic en el conjunt d’aquests documents.
Consta d’uns 200 documents originals a més d’una vintena de documents i plànols fotocopiats (Interdicte de diversos propietaris de Salt per recobrar el dret sobre les aigües de la Sèquia Monar, pergamins i registres de l’Arxiu de la Corona d’Aragó relacionats amb el Privilegi de Salt i altres assumptes de Salt).
Destaca per ser el document més antic del conjunt, un document de l’any 1668 sobre la venda de la facultat de tenir dos molins a Salt a favor del Jurats i la Universitat de Girona.
Per la seva singularitat, atès que es tracta d’una de les primeres referències documentals relatives al fenomen de la industrialització a Salt, i  més concretament , la primera sobre la implantació fabril al Veïnat, un document de l’any 1846 d’una cessió de terreny  feta per Esteve Puig i Joan Esteva  a favor de Pau Bosch comerciant de Barcelona el qual volia construir una paret al llarg de la Sèquia Monar entre les terres i cases dels cessionaris i el seu terreny on tenia previst d’edificar un gran edifici fabril que posteriorment serà la que coneixem com a fàbrica Mulleras.
Per la informació que dóna relativa a documents antics de Salt destaca una llista de diversos documents referits a la Batllia de Salt amb les seves corresponents dates que es troben a la Batllia General de Barcelona (1449-1786).

SISTEMA D’ORGANITZACIÓ: S’ha respectat la classificació feta per Ma. Rosa Puig en volums (I-VIII i volum especial).

ACCÉS: Lliure

LLENGÜES i ESCRIPTURES: Castellà, Català, Llatí, Manuscrit, Imprès, Publicació, Escriptura per mitjans mecànics

INSTRUMENTS DE DESCRIPCIÓ: Guia i catàleg.

AUTORIA: Mª Assumpció Colomer i Arcas (2005/12/15); transcripció Frederic Mayol (2015/04/20)

FONTS: La mateixa documentació; Puig i Dalmau, Maria Rosa. “Salt, un poble-una cultura”. Salt, 2005

REGLES i CONVENCIONS: NODAC

 (tornar)

2 thoughts on “502. Can Pous (família Puig)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.