Primer discurs en català a l’ONU

Portada del discurs del Cap del Govern d'Andorra pronunciat a l'ONU
Portada del discurs del Cap del Govern d’Andorra pronunciat a l’ONU

Edifici de les Nacions Unides, Nova York, 28 de juliol de 1993. El Cap del Govern del Principal d’Andorra, Òscar Ribas i Reig s’adreça a l’Assemblea General de l’organització i ho fa amb les paraules següents:

Senyor President. Senyor Secretari General. Digníssims representants dels Estats. Senyores i senyors.

Avui és un dia històric per a Andorra. El meu Estat ha estat admès com a membre de l’Organització de les Nacions Unides; hem vingut aquí a Nova York per hissar la nostra bandera junta amb les dels altres Estats. Culminem així moltes de les aspiracions del nostre poble i tot un procés de serena i tenaç transformació.

Era el primer discurs que es feia íntegrament en català davant de l’Assemblea General de les Nacions Unides, davant de tot el món, i el va pronunciar un Cap d’Estat amb ascendència saltenca.

El pare d’Òscar Ribas, Josep Ribas Frou, havia nascut a Salt i havia estat mestre nacional en la nostra vila. Per això i per honorar la seva memòria i la de tota la seva família saltenca, el Cap de Govern d’Andorra va fer donació, el 25 de setembre de 1998, del text original del discurs que havia pronunciat a l’ONU cinc anys abans.

L’Ajuntament de Salt va fer-li un homenatge en el qual l’alcalde Xavier Corominas va obsequiar-lo amb un pin commemoratiu de la independència de Salt i amb dues figures dels gegants del municipi. Òscar Ribas es va mostrar molt emocionat per estar a Salt, i sobretot, per haver retrobat amb antics amics del seu pare que també van assistir a l’homenatge.

L’original del discurs, de sis fulls manuscrits a una cara i autografiat, el conservem en l’Arxiu Municipal de Salt.